Echipamente electrocasnice

Alegerea echipamentelor electrocasnice pentru bucatarie poate fi un proces destul de elaborat, mai ales daca doriti sa le utilizati frecvent si daca va intereseaza sa obtineti cele mai bune avantaje de pe urma lor. Oferta de pe piata este uriasa, insa de cele mai multe ori este vorba doar de o competitie de preturi si argumente ''de marketing'' intre diferitele branduri. Ideal ar fi sa discutati despre caracteristicile acestor electrocasnice cu o persoana obiectiva, care sa va poata descrie argumentele pro si contra ale tipurilor de echipamente.

Din punct de vedere constructiv, electrocasnicele (mari) de bucatarie se impart in doua categorii: incorporabile (built-in) si de sine statatoare (free-standing). Cele incorporabile sunt mai moderne si ofera posibilitatea amenajarii unei bucatarii unitare, cu un design aparte. Trebuie sa stiti ca pentru toate echipamentele built-in exista niste standarde, de exemplu, cuptoarele mari sunt de 60 sau 90 cm latime si de 60 sau 48 cm inaltime, cuptoarele compacte sunt de 60 cu 45 cm, cele cu microunde de 60 cu 45 cm sau 60 cu 38 cm, si tot asa. Este ideal sa aflati aceste lucruri inainte de a proiecta bucataria si chiar inainte de a realiza reteaua electrica in bucatarie. Daca ne vizitati suntem bucurosi sa va informam despre toate acestea, fara a presupune vreun cost din partea dumneavoastra.

Reteaua electrica trebuie dimensionata in functie de consumatorii din bucatarie. Chiar daca echipamentele actuale nu consuma in medie multa energie, puterea lor instalata ne obliga sa tinem cont de ea la realizarea circuitelor electrice. O atentie aparte trebuie sa avem in cazul plitelor vitroceramice sau cu inductie, pentru ca ele au cele mai mari puteri.

Cuptoare

Cuptoarele incorporabile cele mai folosite sunt de 60x60 cm, cu alimentare electrica sau cu gaz (cele electrice prezinta foarte multe avantaje iar consumul modelelor de calitate este mic, de aprox 0,8 kWh), iar din punct de vedere estetic pot fi moderne, clasice sau rustice, combinand inoxul, metalul vopsit si sticla. Un lucru important, pe care nu-l mentioneaza aproape nimeni, este ca modelul de cuptor de 60x60 cm este util mai ales daca avem de gatit doua sau trei preparate in acelasi timp. Altfel nu facem decat sa incalzim o cavitate mare si sa consumam energie. Un cuptor de 60x45 cm este evident mai eficient pentru prepararea unei singure tavi cu mancare. Si il putem combina, in aceeasi coloana, cu un cuptor cu microunde de 60x38 cm (aici trebuie tinut cont de estetica aparatelor, ele trebuie sa se asorteze, butoanele sa fie aceleasi, etc.). Sau putem avea un cuptor multifunctional de 60x45 cm care are si functie de microunde. Acestea sunt mai scumpe dar sunt intr-adevar versatile.

Mai trebuie stiut ca daca avem doua cuptoare (de orice fel) in aceeasi coloana, atunci aceasta trebuie facuta cu sistem de ventilatie. Despre tipul cuptoarelor electrice si functiile sau programele memorate ale acestora se poate vorbi foarte mult. Trebuie sa stiti ca instrumentele de marketing ale retailerilor deformeaza realitatea in multe situatii.

Sfatul nostru este sa alegeti cuptoarele avand ca prioritare urmatoarele doua criterii: cel estetic, sa se integreze elegant in bucatarie sau intre celelalte echipamente iar celalalt criteriu sa fie modul de viata, obisnuinta de a gati si de a petrece timpul in bucatarie. Adica sa va satisfaca necesitatile. Fiabilitatea ar trebui sa fie si ea un criteriu, insa imposibil de evaluat apriori; din pacate nici valoarea brandului si nici pretul cuptorului nu o garanteaza in vreun fel. Pretul ar trebui sa fie printre ultimele criterii luate in calcul in alegerea de cumparare, mai ales ca aceste produse, ca si bucataria in sine, sunt de folosinta indelungata. Sunt o investitie ''pe viata'', chiar daca putem achizitiona mai multe bucatarii de-a lungul vietii. Ganditi-va ca autoturismele se schimba mult mai des!

Masini de cafea

Masinile de cafea incorporabile sunt cele mai noi produse intrate in familia acestor echipamente incorporabile. Sunt de mare importanta, din punct de vedere estetic, pentru ca la fel ca si cuptoarele, ele sunt ''foarte vizibile''. Trebuie asortate in primul rand cu cuptoarele dar si cu plita. Exista modele automate sau semiautomate, cu rasnita de cafea sau fara, plus alte facilitati.

Plite

Plitele incorporabile sunt cu gaz sau electrice (vitroceramice sau cu inductie). Plitele cu gaz ale marcilor de calitate au aprindere electronica si supapa de siguranta. Gratarele de fonta pot face o nota aparte in aceasta gama, consideram ca se disting clar fata de cele de sarma smaltuita. Plitele cu gaz sunt preferate de majoritate, sunt mai ieftine in utilizare, mai reactive in procesul gatirii, alese si de multi profesionisti.

Plitele electrice sunt mai sigure si mai usor de intretinut, mai ales daca vorbim de cele cu touch control care sunt perfect plane si fara butoane. Cele cu inductie furnizeaza cea mai mare putere calorica dintre toate plitele: un recipient cu apa fierbe mai repede decat chiar in cazul plitei cu gaz si mult mai repede decat in cazul folosirii unei plite electrice obisnuite. Asta pentru ca in cazul plitelor cu inductie, recipientul e cel care se incalzeste primul, nu plita. Trebuie doar avut in vedere ca recipientele folosite trebuie sa fie din materiale feroase, magnetice. Acest lucru e mentionat de regula pe spatele tigailor sau cratitelor.

Hote

Hotele de bucatarie se folosesc atat pentru improspatarea aerului in bucatarie cat si pentru protectia mobilierului si a peretilor impotriva vaporilor incarcati cu grasime. Ele pot fi montate in regim de evacuare sau in regim de filtrare. Primul mod este cel dorit de catre cei mai multi, insa trebuie avut in vedere ca proiectarea sistemului de evacuare este un lucru foarte important: trebuie sa nu avem o lungime mai mare de aprox 1,5 m a burlanului de evacuare, acesta sa nu aiba mai mult de un cot si sa nu fie ''gatuit'' cu reductii (doar pentru ca cine a practicat gaura in perete avea doar carota de 100 si nu de 150 sau de 120 mm, cat are in diametru iesirea din hota). Aceste impedimente, foarte des intalnite, reduc substantial randamentul hotei, acesta fiind mult sub parametrii prezentati de catre cataloagele producatorilor, atat din punct de vedere al capacitatii de absorbtie cat si al zgomotului produs.

Credem ca in locul unei hote cu evacuare instalata incorect, este de preferat o hota cu recirculare. Mai sunt si alte mici dezavantaje ale hotelor cu evacuare, frigul care intra in sezonul rece, daca evacuarea e facuta direct afara, sau mirosul de la vecini, daca evacuarea este in coloana blocului. Mai sunt si altele, in functie de particularitatea fiecarei bucatarii/locuinte. Atentie! Valorile prezentate de majoritatea producatorilor ''neseriosi'' de hote, adica cele ale capacitatii de evacuare (mc/h) sau numarul de decibeli, se refera la fluxul ''liber'' de aer, adica o valoare ideala si nerelevanta, care arata cat aer sufla hota daca o bagam in priza, fara s-o cuplam la burlanul de evacuare. La nivel european exista un normativ in acest sens, pe care il specifica putini producatori, care precizeaza conditiile in care trebuie testate hotele. Asadar, valorile de pe etichetele hotelor din marile magazine, reale sau virtuale, trebuie privite cu circumspectie.

Hotele pot fi de perete sau tip insula, apoi pot fi moderne, clasice sau rustice. In opinia noastra hota trebuie asortata atat cu bucataria cat si cu cuptorul sau cuptoarele, daca sunt mai multe. Hotele de perete pot fi decorative, cu un design aparte (piramidale, in forma de T intors, inclinate etc.); pot fi incorporate complet sau partial; pot fi fixe sau cu parti mobile. Intre echipamentele de bucatarie, hotele au variantele cele mai diverse, ele au evoluat poate cel mai mult, designerii aducand de-a lungul vremii cele mai multe artificii estetice sau tehnice. Exista astazi hote care comunica WiFi cu plita, hote cu senzor automat pentru reglarea aerului in incapere, hote cu unitati multimedia inglobate, hote automate sau cu actionare de la distanta etc.

Chiuvete

Chiuvetele incorporabile sunt realizate din inox sau din alte materiale compozite (pulberi de granit, quartz sau altele plus rasini de diferite nuante). Credem ca trebuie acordata o atentie deosebita in alegerea chiuvetei si a bateriei, nu numai din considerente estetice cat mai ales functionale, si asta dintr-un motiv simplu: sunt cele mai utilizate echipamente din intreaga casa! Aproape ca nu poti intra in bucatarie fara sa fie nevoie sa le folosesti. Din punct de vedere al montajului, chiuvetele pot fi instalate pe blat, la nivelul blatului sau sub blat. Pentru ultimele doua situatii avem nevoie de un blat impermeabil, cum ar fi cel compozit (pulberi quartz si rasini acrilice). Insa aceste doua modalitati de instalare usureaza mult intretinerea si igiena blatului.

Gama modelelor de chiuvete este uriasa, exista cu una sau mai multe cuve, cu sau fara picurator, pot avea o serie de accesorii utile. Credem ca cea mai utila varianta de chiuveta este cu o singura cuva mare: impreuna cu unul sau doua accesorii poate deveni foarte versatila. Picuratorul chiuvetei poate fi suplinit cu brio de picuratorul din corpul superior al bucatariei sau de masina de spalat vase. Chiuveta ar trebui asortata in primul rand cu bucataria dar si cu plita - amandoua formeaza ''linia orizontala'' a bucatariei. Spre deosebire de cuptor si hota, care constituie ''linia verticala''.

Bateriile de bucatarie pot fi cromate, nichelate, satinate, aurii, bronz sau vopsite in diverse nuante. Si ele trebuie sa se incadreze in stilul estetic al bucatariei. Mai trebuie sa stiti ca exista baterii care au un extractor (furtun prelungitor), foarte util in multe situatii. Altele au posibilitatea schimbarii jetului dintr-unul normal in unul tip dus - este util la spalarea salatelor. Oricum ar fi, bateriile de calitate au cartuse ceramice! Sarurile din apa sunt principalul dusman al lor (sau al chiuvetelor compozite). Daca aveti alimentarea din put propriu, e imperios necesar sa folositi atat filtre mecanice (site) cat si sare de dedurizare.

Frigidere

Frigiderele incorporabile au marele avantaj ca permit realizarea unitatii estetice a bucatariei, nemaifiind obligati sa facem compromisuri din acest punct de vedere. Corpurile de mobila destinate frigiderelor sunt realizate cu sisteme de ventilatie speciale. Pot exista combine frigorifice, cu sertare de congelator jos si avand usi de mobila separate, sau frigidere cu congelator sus, caz in care usa bucatariei e una singura. Frigiderele au inaltimi diferite, de la aprox 195 cm pana la mini-frigidere care se monteaza sub blat.

Pot exista si frigidere fara congelatoare sau doar congelatoare, toate incorporabile. Astfel putem realiza versiunea incorporabila a unui Side by Side. Sa nu uitam de racitoarele de vin, care dau o nota aparte bucatariilor moderne dar si satisfac dorinta de a servi invitatilor vinul la temperatura optima. Unele au doua compartimente, putand regla temperaturi diferite, pentru vinul alb sau pentru cel rosu.

Masini de spalat vase

Masinile de spalat vase incorporabile nu sunt chiar niste echipamente incorporabile, ele fiind plasate in locul unui corp de bucatarie (intre alte doua corpuri) si acoperite cu o usa a bucatariei. Exista versiuni de 60 sau 45 cm latime, pe care le putem alege in functie de necesitati sau de spatiul disponibil. Ele sunt prevazute cu spatii unde se pun detergentul, lichidul de limpezire si sarea de dedurizare. Acestea sunt adesea inlocuite de pastila ''3 in 1'' care, nefiind desigur la fel de eficace, e totusi preferata de majoritatea utilizatorilor, din comoditate.

Daca alimentarea cu apa se face din put, si nu de la retelele locale unde apa este dedurizata, atunci chiar trebuie sa folositi sare de dedurizare - masinile de vase au o setare, care trebuie facuta la inceput si care regleaza cantitatea de sare pe care masina si-o ia singura din recipientul anume destinat. Asta daca nu folositi sare de dedurizare la alimentarea intregului imobil.

Masini de spalat rufe

Masinile de spalat rufe incorporabile nu au nimic special fata de cele obisnuite. Toate sunt de 60 cm, sunt cu incarcare prin fata - nu poate fi altfel - si pot fi cu sau fara uscator.

Politica de confidentialitate